Hoe eet je een tompouce?

Written by Koen The on 9 November 2015

Hoe eet je een tompouce?

Er zijn van die ongemakken waar je heel goed mee kunt leven, maar het fijn zou zijn als je ze niet had. Het eten van een tompouce in het bijzijn van anderen is daar een voorbeeld van.

Persoonlijk zou ik er een heel klein beetje gelukkiger van worden als ik wist hoe dat nou moest zonder slagroom-snor of een roze vlek op mijn mouw.

En tenslotte gaat het in het leven toch vooral om hoe je je gelukkig kan voelen. Wat dat betreft is het best vreemd dat we welvaart meten aan de hand van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) en hoe snel die groeit. Heeft welvaart niet meer te maken met geluk dan met economische groei?

In Bhutan vond men van wel. Daar is men dan ook gaan meten hoe gelukkig de bevolking zich voelt aan de hand van de Gross National Happiness Index.

Bruto nationaal geluk

Zou het niet fijn zijn als wij in het Westen ook niet meer zouden gaan sturen op hoe we ons gelukkig kunnen voelen in plaats hoe we ons rijk kunnen rekenen?

In de Gross National Happiness Index zien we het Verenigd Koninkrijk terug op plaats 22 en Costa Rica verassend op plaats 12. En dat terwijl het VK qua Bruto Nationaal Inkomen per inwoner op plaats 23 staat en Costa Rica op plaats 65.

Geluk en ruimte in de portemonnee hoeven dus niet zozeer met elkaar te maken te hebben. Natuurlijk, als je niet eens genoeg geld hebt om te weten of je morgen wel kan eten dan ben je diep ongelukkig. Als je je in die situatie bevindt dat zal elk beetje meer dat je te besteden hebt bijdragen aan meer geluk. Maar ergens ligt er een punt waar dat afvlakt. Of je nu 12 of 13 miljoen euro aan vermogen hebt, maakt dat dan echt nog uit? (Als een van de lezers uit ervaring weet of dit zo is dan horen we het graag.)

Hoe word je gelukkig?

Er wordt geopperd dat je op de top van geluk zit als je rond de EUR 60.000 per jaar verdient. Verdien je meer dan komen er allemaal zorgen bij kijken waardoor je geluk afneemt (hoe ga je beleggen, mensen die geld willen lenen, de kosten van een extra auto, etc). Ook is er de theorie dat je geluk min of meer kan afdwingen, gewoon door een positieve houding aan te nemen. Een leuk boekje hierover die je bij onze partner Youbedo kunt bestellen is die van Richard Wiseman.

Het is hier bij Lendahand onze droom om de geluks-index van ELK land te verhogen. In de hele arme landen doen we dat door banen te creëren en in de wat rijkere landen door de mogelijkheid te geven op een simpele manier banen te creëren in arme landen met je vrij besteedbare vermogen terwijl je er ook rente op ontvangt. Soms kunnen de dingen zo simpel zijn. Niet alles hoeft zo ingewikkeld te zijn als het eten van een tompouce. Oh ja, hoe je die eet? Zie hier.

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.