Eerste Miljoenennota voor Gendergelijkheid overhandigd aan Tweede Kamer

Written by Lily Zhou on 20 September 2021

Den Haag, 20 september | Nederlands investeringsplatform Lendahand overhandigt vandaag, een dag voor Prinsjesdag, een miljoenennota voor gendergelijkheid aan de Tweede Kamer aan. Samen met schrijver en feminist Milou Deelen adviseren ze de Nederlandse overheid daarmee ruim 5 miljard uit te trekken om te investeren in VN Sustainable Development Goal (SDG) nummer 5, gericht op gendergelijkheid. Lendahand ontving onlangs een subsidie van 1,2 miljoen dollar van Amerikaans agentschap USAID om de financieringskloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Ze zetten zich de komende drie jaar in voor SDG 5 zodat minstens 121 miljoen euro aan investeringen naar door vrouwen geleide bedrijven in opkomende landen gaat. De crowdfunder is van mening dat de Nederlandse regering óók meer aandacht moet geven aan de SDG 5 en opnieuw koploper moet worden op het gebied van emancipatie.

Foto: Schrijver en feminist Milou Deelen biedt Hanneke van der Werf (D66) de miljoenennota voor gendergelijkheid aan

 

SDG 5 op de agenda

Het Rotterdamse investeringsplatform Lendahand, waar beleggers sinds 2013 kunnen investeren in ondernemers in opkomende landen, ontvangt als enige Europees bedrijf een subsidie van USAID, een van de grootste ontwikkelingsorganisaties ter wereld. Daarmee kunnen ze de komende jaren hun plannen op het gebied van SDG 5 (gendergelijkheid) verwezenlijken en de financieringskloof tussen mannen en vrouwen dichten. De crowdfunder is blij met de Amerikaanse steun en vraagt zich tegelijkertijd af waar de miljoenen van eigen overheid blijven. CEO Koen The: “Geen enkel land kan zijn volledige potentieel bereiken tenzij het gebruik maakt van de energie, ideeën en intellect van al zijn burgers, inclusief de 50% vrouwen. Dat gebeurt niet alleen in opkomende landen nog veel te weinig. Oók in Nederland is nog een hoop werk aan de winkel.” Om die reden presenteert Lendahand vandaag een miljoenennota voor gendergelijkheid aan de Nederlandse regering. “Wij focussen ons op opkomende economieën, ondertussen zou het goed zijn als het nieuwe kabinet hier de zaakjes regelt. Omdat Lendahand de komende tijd flink met SDG 5 aan de slag gaat, was het een kleine moeite om onze kennis ook met het Nederlandse kabinet te delen. Hopelijk zien we de punten morgen ook terug in het echte koffertje van Hoekstra,” aldus The.

 

Regenboogkoffertje: ruim 5 miljard nodig

Lendahand vond een partner in schrijver en feminist Milou Deelen: “De miljoenennota die we presenteren is voor de politiek een fijne checklist om te zien of ze in de juiste zaken investeren en om in ons land emancipatie weer prioriteit te maken,” aldus Deelen. Deelen bood de miljoenennota voor gendergelijkheid vandaag samen met Lendahand aan op het Binnenhof. De nota maakt inzichtelijk dat er ruim 5 miljard nodig is om de financiële situatie voor vrouwen én mannen gelijk te krijgen in Nederland.

 

Gelijke (financiële) kansen

Volgens de Verenigde Naties is vrouwenparticipatie een belangrijke voorwaarde voor economische en sociale groei. Echter krijgen vrouwen anno 2021 nog steeds minder ondersteuning voor financiële doeleinden dan mannen. Daarom ontwikkelt Lendahand een automatische screening en een investeringstool voor de website die eraan moeten bijdragen dat over drie jaar 55% van de totaal verwachte investeringen van het platform naar vrouwenprojecten stroomt. Dat komt neer op circa 121 miljoen euro. Ook in Nederland vragen vrouwen minder vaak een financiering aan dan mannen omdat ze verwachten de financiering niet te zullen krijgen en betalen ze vaak een hogere rente dan mannen. Daarbij slaagt de financieringsaanvraag van vrouwen (37%) aanzienlijk minder vaak dan die van mannen (52%). Eén van de dingen die de nieuwe regering hieraan kan doen is investeren in genderneutrale selectiesoftware voor banken, zodat de vrouwelijke ondernemers betere kansen krijgen. Dit is dan ook één van de punten op de Miljoenennota voor gendergelijkheid die Lendahand vandaag presenteert. De overige punten behandelen onder meer huisvesting, educatie en gelijkwaardige zorg voor kinderen. CEO Koen The: “Copy- paste erop los, zou ik tegen de regering willen zeggen. Het is echt de allerhoogste tijd om gendergelijkheid een serieuze plek op de agenda te geven.”    

 

Alle punten van de miljoenennota voor gendergelijkheid van Lendahand vind je hier.

 

Over de automatische screening en investeringstool

Om de doelstellingen op het gebied van gendergelijkheid van de Verenigde Naties te behalen, ontwikkelt Lendahand een automatische screening en investeringstool.  De screeningstool wordt ingezet bij bestaande en toekomstige ondernemers en moet meer prioriteit geven aan financieringsprojecten geleid door vrouwen of mede mogelijk gemaakt door vrouwen. De investeringstool moet het voor investeerders op de website gemakkelijker maken om te kiezen voor zakelijke initiatieven van vrouwen. De functie zal de mogelijkheid bieden tot automatische investeringen binnen een SDG van jouw voorkeur (bijvoorbeeld SDG 5 voor gendergelijkheid). Lees hier meer over onze plannen.

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.