Lendahand winnaar Financieel Product van het Jaar 2015!

Written by Peter Stolze on 21 December 2015

Financiële Telegraaf verkiest Lendahand als winnaar!

Nadat Lendahand in december al was verkozen tot Product van de Maand, hebben we nu ook de prijs Financieel Product van het Jaar te pakken! We zijn hier vanzelfsprekend ongelooflijk blij mee. Het is een prachtige bekroning op een jaar waarin onze uitleners de 500ste ondernemer hebben gefinancierd, de 1000ste uitlener een lening heeft verstrekt, Ghana, Mongolië en Zambia zijn toegevoegd als landen op de website en de AFM vergunning is aangevraagd. 

De jury, onder leiding van econoom en beleggingsexpert Jaap van Duijn was vooral zeer te spreken over de laagdrempeligheid van de website, de transparante manier van communiceren en het model waarbij solide lokale partners de risico's afdekken.

Vervuld met trots heeft oprichter en CEO Peter Heijen afgelopen week de prijs in ontvangst genomen, overhandigd door Herman Bouter, DFT-columnist, bedenker van de rubriek Product van de Maand en de prijs Financieel Product van het Jaar. 

Lees hieronder het hele artikel.

Uitslag DFT Financieel Product van het Jaar

Crowdfunding met een missie

Manno van den Berg

ROTTERDAM -

Geld lenen daar waar het de meeste impact heeft. Die insteek levert het Rotterdamse crowdfundingplatform Lendahand de eerste prijs op van DFT Financieel Product van het Jaar. „Een geweldige steun in de rug”, reageert oprichter Peter Heijen.

Inmiddels lenen duizend beleggers via Lendahand geld aan vijfhonderd projecten, aan ondernemers in vijf opkomende landen waaronder Ghana en Mongolië. Heijen: „Volgend jaar zitten we in 13 landen. Dit jaar hebben we €3,4 miljoen uitgeleend, volgend jaar wordt dat €12 miljoen. In 2018 mikken we op €120 miljoen.”

De aanvraag voor een AFM-vergunning – een pad dat inmiddels meer crowdfunders inslaan – is ingediend, zodat de (internationale) groeiambitie ook verwezenlijkt kan worden.

De jury van DFT Financieel Product van het Jaar is gecharmeerd van het lage minimale inlegbedrag: vanaf €50. Daarmee is impactbeleggen niet langer voorbehouden aan institutionele beleggers alleen. Jurylid Reinout van der Heijden: „Je ziet de ondernemers bij wie het geld terechtkomt. Dat maakt het persoonlijker dan bij een microkredietfonds.”

De ondernemers worden geselecteerd door een lokale partner van Lendahand, een financiële instelling met jarenlange ervaring in het land. Deze instelling dekt ook het risico van wanbetaling door de ondernemer af. „Dan is het uiteindelijke rendement van 3 of 4% per jaar voor de belegger helemaal niet slecht”, aldus Van der Heijden. De hoogte van de rente hangt af van het door de particulier gekozen mandje projecten. Doorslaggevend daarbij zijn de grootte van de lening en de looptijd.

Lendahand richt zich op mesokrediet, op leningen aan mkb’ers die te groot zijn voor microkrediet maar te klein om interessant te zijn voor grote banken. Oprichter Heijen: „Leningen aan het mkb zijn een prima manier om de lokale economie te ondersteunen. Met eigen ogen heb ik in Bangladesh gezien hoe belangrijk ondernemerschap is voor het verbeteren van levensomstandigheden.”

Bekijk projecten

Get our newest blog posts straight to your inbox

Enter your email below to receive an email every time we publish a new blog post.