Wie is mijn buur?

Deze week is het burendag. Leuk! Het is een dag dat we extra om ons heen kijken, contact maken, elkaar helpen en bewust samen leven. Mijn buurman Melih, het stel tegenover ons, en ook de mensen aan het einde van onze kleine straat; ze zijn allemaal buren. Maar op wat voor afstand moet iemand van me staan om hem nog als buurman te zien?

Onwillekeurig dwalen mijn gedachten af. Ik vraag me af wie precies mijn buren zijn. Vroeger was het eenvoudig. Je woonde in een dorp, of hooguit een stad en kende de mensen die binnen pak ‘em beet een kilometer van je vandaan woonden, en een klein handjevol mensen waarvoor je iets verder moest lopen. Maar tegenwoordig… Ghana is nog geen werkdag vliegen en online is het contact met iemand aan de andere kant van de wereld in een paar seconden gelegd.

Global village
Als social media manager van Lendahand kom ik op onze Facebookpagina en op Twitter regelmatig de reactie tegen dat we ‘eigen volk eerst’ moeten helpen en dat ‘buitenlanders al genoeg geld van ons hebben gekregen'. Dat stoort me. Op wat voor afstand moet iemand van me staan om hem nog als buurman te zien? Hoe groot (of klein) is mijn wereld eigenlijk? De wereld is toch een ‘global village’? Is dan iemand in Ghana, Mongolië of Colombia niet ook een buur, of op z’n minst dorpsgenoot? En is het dan niet logisch dat ik ook mijn Ghanese, Mongoolse of Colombiaanse ‘buurman of -vrouw’ help?

Buren in opkomende landen
Bij Lendahand is dat precies wat we doen. We zien dat onze buren in opkomende landen een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken en faciliteren die steun. Daardoor creëren we nieuwe werkgelegenheid, bestrijden we armoede en maken we de wereld uiteindelijk iets mooier. Ik ben er trots op dat ik daar onderdeel van mag zijn, samen met jullie!

Ontvang onze nieuwste blog posts direct in je inbox

Vul je e-mail adres hieronder in om bij elke nieuwe geplaatste blog een e-mail te ontvangen.