5 vragen aan een uitlener..deze week Jan de Wit

Geschreven door Peter Stolze op 29 september 2015

1. Wie ben je?

Ik ben Jan de Wit, 58 jaar.

2. Wat doe je?

Ik ben predikant in de Protestantse Kerk van Nederland.

3. Waarom leen je uit via Lendahand?

Hoeveel antwoorden passen er in een blog? Ik zal me beperken tot vijf redenen:

a. Het verhaal achter Lendahand, de bewogenheid met andere mensen. Lendahand is geen geldgenerator voor de happy few maar geluksgenerator voor een complete familie of regio.

b. Ik voel me als een (sociale) bankier: ik bepaal zelf wat met mijn geld gebeurt.

c. Ondernemers betalen een voor hun doen schappelijke rente.

d. Echter: rendement is niet alleen een kwestie van geld. Er moeten banen komen. Die worden dus ook volop geschapen.

e. De risico’s van de leningen zijn zeer zorgvuldig geminimaliseerd.

4. Aan welke ondernemers leen je het liefste uit?

Ik besef dat mijn westerse kijk op de wereld niet bepalend kan zijn voor wat goed is in opkomende landen. Niettemin leen ik het liefst uit aan ondernemingen waar een vrouw aan het hoofd staat omdat ik het idee heb dat zij nóg meer moeite hebben om aan groeigeld te komen dan mannen.

Groene investeringen zijn ook zeer welkom. Daarna is de spreiding over de verschillende landen en dus locale partners van belang. Prettig vind ik dat in september 2015 ook leningen van langer dan 24 maanden uitgegeven worden.

5. Welke mogelijkheden zie je graag in de toekomst bij Lendahand?

Mijn kennis van opkomende landen is te beperkt om een land of continent aan te wijzen.

Voor de website heb ik wel enkele wensen:

a. Mooi idee om de pitch in een verhaalvorm te gieten. De overzichtspagina van nieuwe projecten zou echter een strakker format moeten hebben met de kerngegevens overzichtelijk op een rij: land, lener, leensom, looptijd, aantal banen, rente.

b. Meer selectiemogelijkheden. Nu kan ik selecteren op land. Ik zou graag ook kunnen selecteren op bovenstaande kerngegevens.

c. “Mijn Lendahand” kan ook overzichtelijker. In ieder geval zou er een tab met een betaalschema moeten komen, waarin per maand wordt aangegeven wanneer je welke lening kunt terugverwachten.

Ontvang onze nieuwste blog posts direct in je inbox

Vul je e-mail adres hieronder in om bij elke nieuwe geplaatste blog een e-mail te ontvangen.