La oss komme i gang med å lage mat: sikre ren energi for alle

Her er noen forbløffende tall. Omtrent tre milliarder mennesker mangler tilgang til rene matlagingsløsninger. De utsettes for farlige nivåer av luftforurensning. I tillegg lever 840 millioner mennesker uten elektrisitet, hvorav 50 % bor i Afrika sør for Sahara. FN ønsker å sikre tilgang til rimelig, pålitelig og bærekraftig energi for alle. Vi er stolte over å kunne presentere deg for tre av våre partnere som gjør nettopp det.

1. Sistema.bio

Sistema. bio produserer og installerer bioråtnetanker for bønder i Mexico, Nicaragua og Kenya. Fordi biogass er et rent brensel til matlaging, setter det en stopper for innendørs luftforurensning, som er nummer to på listen over Kenyas viktigste døds- og sykdomsårsaker. Husholdninger på landsbygda med husdyr bruker gjødselen fra kyrne til å generere drivstoff. Biogassanleggene produserer også organisk gjødsel, som bøndene kan bruke på jordene sine eller selge til andre.

2. Nye løsninger for matlaging

Emerging Cooking Solutions (ECS) har hovedkontor i Lusaka i Zambia, og distribuerer rene matlagingsløsninger og solcellesystemer til familier i lavinntektssamfunn. Byhusholdninger i Lusaka bruker rundt 2000 kwacha (150 euro) i året på trekull til matlaging, noe som er ekstremt usunt, tidkrevende og dyrt. ECS' pellets sparer brukerne for omtrent 50 % av utgiftene til brensel, og er dessuten svært rene. Løsningene tilbys med et abonnement, der brukerne sprer kostnadene for ovnen over 24 måneder. Innen 2021 ønsker ECS å ha distribuert minst 60 000 rene matlagingsløsninger og 70 000 solcelleanlegg.

3. upOwa

Som du kanskje har lest i Lilys reiseblogger, forandrer upOwa liv på landsbygda i Kamerun. Med sitt siste prosjekt finansierte de 200 000 euro via Lendahand. Denne investeringen gjør det mulig for familier og mikroentreprenører på landsbygda som ikke har tilgang til elektrisitet, å kjøpe solcelleanlegg av høy kvalitet med en fleksibel "pay-as-you-go"-betalingsplan. upOwas endelige mål er å gjøre solenergi tilgjengelig for millioner av husholdninger som nå lever i mørket. Vi er sikre på at de vil lyse opp Kamerun, så vel som Sentral-Afrika.

Bidra til mål nr. 7 for bærekraftig utvikling

FN har gjort tilgang til rimelig, pålitelig og bærekraftig energi til sitt syvende mål for bærekraftig utvikling. Du kan hjelpe dem med å nå dette målet ved å folkefinansiere rene energiprosjekter. Følg med på prosjektsiden vår, for mange flere bedrifter som Sistema.bio, Emerging Cooking Solutions og upOwa vil presentere prosjektene sine der.

Få de nyeste blogginnleggene våre rett i innboksen din

Skriv inn e-postadressen din nedenfor for å motta en e-post hver gang vi publiserer et nytt blogginnlegg.