Fra Amsterdams finansdistrikt til PlusPlus: FD-avisinterview med CEO Peter Heijen

I weekenden, den 5. december 2020, udgav FD Persoonlijk Magazine et interview med PlusPlus-direktør Peter Heijen. Om ambitioner, idealer og selvfølgelig PlusPlus*. Læs hele interviewet nedenfor, skrevet af Jeroen Bos.

Allerede som barn var Peter Heijen en idealistisk dreng, der ikke kunne udholde uretfærdighed i verden. Han skrev engang et brev til den daværende premierminister Ruud Lubbers. Emnet var børn, der trak benene af edderkopper. Han spurgte, om premierministeren kunne gøre noget ved det. Det kan virke lidt mærkeligt, at denne idealistiske lille dreng tyve år senere skulle ende med at arbejde som bankmand på Zuidas i Amsterdam. Hans opgave: at give investeringsrådgivning til velhavende personer.

"Det begyndte at gnave i mig," siger Heijen. Især efter at han rejste med rygsæk gennem Bangladesh for mere end ti år siden. Hans rejse begyndte i den indiske by Calcutta. "Der bor familier på gaden, mødre med børn. Det er foruroligende og hjerteskærende. Men i Sydasien er der børn, som lever på gaden uden deres forældre. Når man ser det, bliver man knust.

Tilbage i Holland begyndte Heijen at undersøge fattigdomsproblemet som en slags aktieanalytiker. Han er uddannet økonometriker, så han beregnede også, hvordan man kunne skalere løsninger. Hans hovedkonklusioner var, at jobskabelse er det mest effektive værktøj i kampen mod fattigdom. Og at disse job skal skabes i SMV'er. Men SMV'er i fattige lande har meget dårlig adgang til finansiering.

Ananasjuice i Benin

"Så jeg tænkte, at jeg bare ville starte crowdfunding for disse SMV-iværksættere i udviklingslandene", siger Heijen, som på det tidspunkt havde sagt sit job som bankmand op. "Det var sådan, Lendahand blev født for omkring ti år siden. Vi giver folk mulighed for at låne penge til iværksættere og på den måde bidrage til en mere retfærdig verden og mindre fattigdom.

"Med Lendahand låner vi nu millioner ud om måneden, så vi gør virkelig en forskel, men vi når ikke også ud til de fattigste mennesker i landområderne," siger Heijen. Derfor har han sammen med Solidaridad og ICCO skabt en ny platform: PlusPlus. I modsætning til Lendahand giver PlusPlus rentefrie lån. Og mens Lendahand fokuserer på at bekæmpe fattigdom, har PlusPlus til formål at arbejde med fødevaresikkerhed i Afrika, Asien og Latinamerika. Heijen nævner eksemplet med en ananasjuiceproducent i Benin, som kan udvide med et lån fra PlusPlus.

Heijen er meget tilfreds med sit arbejde, selv om de første år ikke var nemme. Og vigtigst af alt: "Det føles godt ikke at lukke øjnene for verdens problemer, men at tackle dem.

*Redaktørens note: I 2023 blev PlusPlus en del af platformen impact crowdfunding Lendahand

Få vores nyeste blogindlæg direkte i din indbakke

Indtast din e-mail nedenfor for at modtage en e-mail, hver gang vi udgiver et nyt blogindlæg.