"Hjelp deg selv, hjelp utviklingsland med målrettede kapitalinnsprøytninger

Denne artikkelen er en oversettelse av administrerende direktør Koen Thes uttalelse, publisert i den nederlandske avisen Het Parool onsdag 14. oktober 2020.

Koen The, administrerende direktør i folkefinansieringsplattformen Lendahand, mener at vanlige folk, småsparere og investorer med (små) målrettede kapitalinnskudd kan utgjøre en forskjell i utviklingsland.

I forrige måned ble det klart at den nederlandske regjeringen har satt av et historisk lite budsjett til utviklingssamarbeid neste år. Regjeringen prioriterte sysselsetting, velferd og utdanning bredt i årsbudsjettet. Med tanke på den prekære situasjonen mange utviklingsland befinner seg i på grunn av koronavirusutbruddet, var ikke reaksjonene på denne fordelingen av statskassen milde.

Spesielt nå er det et desperat behov for ekstra støtte i de økonomisk mindre utviklede delene av verden. Det er imidlertid ikke bare fra et altruistisk synspunkt at man kan rettferdiggjøre støtte til utviklingsland. Nylig sa Bill Gates at det vil ta mer enn ti år før land som India, Kenya og Peru har kommet seg økonomisk på fote igjen.

Dette er ikke bare smertefullt for disse landene, men også for oss i Europa. Hvis vi ikke hjelper sårbare land med å bygge opp sunne økonomier, vil Nederland til slutt bli rammet av økende migrasjonsstrømmer og handelsmarkeder som forsvinner. Det er tvilsomt om løsningen er å øke utviklingsfinansieringen. Disse pengene siver ofte sakte gjennom administrative lag før de når frem til dem som trenger dem.

Den nederlandske regjeringens negative holdning gjør det klart at vi må se på andre løsninger. Utviklingsland mangler ikke villige og innovative entreprenører som er ivrige etter å brette opp ermene, ta skritt fremover på egen hånd og dermed (nok en gang) få økonomien i gang. Det som mangler, er finansielle injeksjoner for å støtte gründerne.

Kapital finnes det nok av i verden. Nå som millioner av mennesker verden over står i fare for å havne i fattigdom, og utviklingshjelpen uteblir, er det på høy tid med en ny grasrotbevegelse. Vanlige mennesker, småsparere og investorer kan gjøre en forskjell i utviklingsland med (små) målrettede kapitalinnskudd. Dermed kan de beskytte utviklingslandene og seg selv mot betydelige problemer i nær fremtid.

- Koen The, administrerende direktør for folkefinansieringsplattformen Lendahand

Få de nyeste blogginnleggene våre rett i innboksen din

Skriv inn e-postadressen din nedenfor for å motta en e-post hver gang vi publiserer et nytt blogginnlegg.