Vastbijten in social impact en tafelvoetbal

Lendahand is een start-up die crowdfunding gebruikt om mesokrediet te financieren in opkomende economieën. Dat zijn veel hippe woorden in één zin en het is precies waarom ik blij ben hier te mogen werken. Mijn naam is Dinand Mentink en ik ben de jongste telg in het team van Lendahand. De komende tijd loop ik hier rond om mijn masterthesis te schrijven.

Wat is mijn achtergrond? De master die ik doe heet Financial Engineering, dat betekent veel rekenwerk en een beetje bedrijfskunde. Daarnaast heb ik 7 jaar ervaring als ondernemer, ontwerper en programmeur.

De thesis die ik ga schrijven gaat over de social performance van Lendahand: welke impact hebben de verstrekte mesokredieten precies? Het leuke aan een start-up is, dat iedereen een heel breed takenpakket heeft. Naast mijn masterthesis zal ik me dus ook bezighouden met de dagelijkse werkzaamheden zoals het verder uitbouwen van de website.

Sociale impact meting: moeilijk maar belangrijk

Door leningen te verstrekken aan het MKB in opkomende landen kunnen deze bedrijven groeien en banen creëren. Dit heeft een bredere impact op de regio. Althans, dat is wat Lendahand gelooft. Maar welk effect hebben de leningen van Lendahand eigenlijk? Hoe groot is dat effect? Wat heeft een positieve, of negatieve werking op de sociale impact? Daarover gaat mijn onderzoek. Het onderzoeken van deze impact is een pittig karwei. Maar het is wel belangrijk. Want we willen natuurlijk graag dat de verstrekte leningen écht het verschil maken. We willen graag inzicht krijgen in welke factoren daarvoor belangrijk zijn en hoe we dus die impact kunnen vergroten.

Mijn thesis: verhalen in data

Wat ik mooi vind, is dat Lendahand al hele grote stappen gemaakt heeft in het onderzoek naar sociale impact. Daarover kun je lezen in de blogs van Loes. Maar er zijn natuurlijk altijd verbeteringen mogelijk.

Het eerste dat me opvalt, is dat veel van de onderzoeken (niet alleen van Lendahand) rondom sociale impact gebaseerd zijn op interviews en minder op “harde data”. Dat is niet zo gek, feiten en cijfers van bedrijven uit ontwikkelingslanden zijn vaak schaars. Vanuit marketing oogpunt zijn interviews echter niet verkeerd. Een goed verhaal, een portret van een succesvolle ondernemer spreekt meer tot de verbeelding dan een serie grafieken. Maar toch, ik ga de komende tijd kijken of we op een haalbare manier de impact in getallen kunnen omschrijven.

Social performance: effect of impact?

Iets dat me daarnaast opvalt, is dat veel van de studies naar sociale impact kijken naar het directe effect. In het geval van microkrediet wordt er dan gekeken naar bijvoorbeeld: “hoeveel groei in uitgaven is er in een huishouden?”, “gaan er meer kinderen naar school”, of “hoeveel toiletpotten zijn er aangeschaft?”. In het geval van mesokrediet is een veelgebruikte vraag: “hoeveel banen zijn er gecreëerd?”. Zulke getallen zeggen iets over het sociale effect. Dat is natuurlijk mooi, maar wat voor een impact hebben de verstrekte leningen op de (naaste) omgeving van de ondernemer? Gaat het armoedepeil achteruit? Gaat de geletterdheid omhoog? Verbetert de hygiëne? Dat zijn lastige vragen, maar het is uiteindelijk wel wat we willen weten.

Al met al veel vragen waar ik me de komende maanden in zal vastbijten, iets waar ik nu al enthousiast van word. Ook voor mijzelf zal het erg leerzaam zijn om zo'n onderzoek vorm te geven binnen Lendahand. Eén van mijn leerdoelen is in ieder geval al pijnlijk duidelijk geworden. Tafelvoetbal. Zo nu en dan spelen we een potje met elkaar. Maar, ondanks mijn toch niet onverdienstelijke ervaring, zijn mijn resultaten op de tafelvoetbaltafel beperkt. Daar gaan we (ook) aan werken.

Bekijk onze projecten

Ontvang onze nieuwste blog posts direct in je inbox

Vul je e-mail adres hieronder in om bij elke nieuwe geplaatste blog een e-mail te ontvangen.