Efterspørgslen efter solcelleanlæg er steget siden COVID-19

Skrevet af Lynn Hamerlinck på 7 Oktober 2020

Det lyder måske overraskende, at mens pandemien påvirker økonomier og husholdninger over hele verden, er der stor efterspørgsel efter solcelleanlæg i Afrika. Men når man pludselig begynder at tilbringe al sin tid derhjemme, bliver lys og elektricitet en prioritet.

Under COVID-19-krisen har solcelleindustrien vist, hvor vigtig den er for at give millioner af husstande og virksomheder i udviklingslandene adgang til vigtig energi. Det er overflødigt at sige, at off-grid-solcelleindustrien ligesom næsten alle andre industrier også er blevet hårdt ramt af pandemien. Mens efterspørgslen efter solcellesystemer steg, fik virksomhederne ikke lov til at sende deres salgsagenter ud i marken for at lukke deres aftaler.

COVID-19's indvirkning på salget har varieret på tværs af virksomheder og regionale markeder. Da vores partnere i solcellebranchen primært er baseret i Afrika, vil vi i dette indlæg fokusere specifikt på dette marked. Mens der har været en nedgang i salget i Østafrika (11% fald til 1,6 millioner enheder), er salget af off-grid solcelleløsninger forblevet stabilt i Vest- og Centralafrika med henholdsvis 354.000 og 130.000 enheder. Denne stabilitet skjuler dog forskelle på nationalt plan.

Der var fald på vigtige markeder som Nigeria, Senegal og Elfenbenskysten, som tidligere havde vist langsigtet vækst. Samtidig blev der observeret stigninger i Ghana og Sierra Leone på grund af masseindkøb, der var planlagt før pandemien.1

Hvordan adgang til energi bringer lys i usikre tider

Lad os se det i øjnene: Når folk tilbringer mere tid derhjemme, vil de gerne have ting som tv og radio. Eller hvordan overlevede du din karantæne?

Selv om tv-salget i Afrika ikke har fortsat sin opadgående kurve, er det stadig steget i forhold til 2019. Dette resultat viser, at familier har prioriteret adgang til information og underholdning i nedlukningsperioden.

I Afrikas landdistrikter er den største fordel ved off-grid-energi i forhold til elnettet dens pålidelighed og lavere omkostninger. Du vil være sikker på at have adgang til information, især når dine børn ikke kan gå i skole, og der sendes uddannelsesprogrammer via tv, som det ses i Uganda og Kenya.

Hvordan vores partnere har håndteret pandemien indtil videre

Mange virksomheder i off-grid solcelleindustrien er i en tidlig fase af deres forretning og er endnu ikke rentable. Lendahand gik i dialog med vores porteføljevirksomheder på et tidligt tidspunkt for at undgå tab af drift og personale, som ikke let kan genvindes.

Unge virksomheder i sektoren har brug for finansiering til driften og bruger denne finansiering til at øge salget for forhåbentlig til sidst at nå break-even og blive rentable. Det bliver et problem, når man pludselig ikke kan nå de forventede salgstal på grund af tab af driftskapital.

Som Lendahand Investment Manager Thomas Plaatsman forklarede i vores webinar: "Hvis du planlægger at sælge 5.000 systemer om måneden, men du pludselig ikke kan gå ud og sælge eller opkræve tilbagebetalinger, har det en enorm effekt på din evne til at tilbagebetale dine lån og på din evne til at vokse."

Solar Home Systems er helt afhængige af direkte salg fra salgsagenter, der tager ud i lokalsamfundene for at vise anlæggene til potentielle kunder og tale med dem ansigt til ansigt. Folk er afhængige af deres forhold til sælgerne, når det gælder reparationer af deres systemer og deres betalinger.

For Sollatek i Kenya steg efterspørgslen efter solcelleanlæg og off-grid-apparater, mens de var nødt til at være mere forsigtige med salget, da betalingerne var i fare. Samtidig har færre familier adgang til ren og sikker elektricitet, fordi der sælges og vedligeholdes færre solcelleanlæg. Derfor er det afgørende at støtte disse virksomheder i kritiske tider, da de er afgørende for at opnå universel adgang til energi.

1 GOGLA Deals Database 2019/YTD 2020 update og Global Off-Grid Solar Market Report

Få vores nyeste blogindlæg direkte i din indbakke

Indtast din e-mail nedenfor for at modtage en e-mail, hver gang vi udgiver et nyt blogindlæg.